Koortsdetectie met een camera, kan dat?

De coronacrisis treft ons allemaal. En daarom wilden we bij Goedbeveiligd.be onze expertise gebruiken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. En wel door te onderzoeken of je met een camera koorts kunt detecteren.

Het korte antwoord? Ja. Een IP-camera van hoge resolutie die lichaamstemperatuur kan waarnemen gecombineerd met gezichtsherkenning, maakt koortsdetectie met een camera mogelijk.

Cameraspecificaties doorslaggevend

We organiseerden ons eigen proefproject om de haalbaarheid van koortsdetectie met een camera te bekijken. Onze eerste vaststelling? Niet het model, maar de specificaties van de camera zijn van cruciaal belang. Een klassieke thermische camera voldoet niet om vanop een afstand van 1,5 tot 5 meter zeer kleine temperatuurschommelingen bij een mens te bepalen.

 

Koortsdetectie met camera opstelling - Goedbeveiligd.be

Aandacht voor de opstelling

Onze tweede vaststelling: de opstelling moet heel doordacht gebeuren. Externe factoren zoals een glaspartij die onder invloed van de zon opwarmt, moeten absoluut vermeden worden om koortsdetectie met een camera mogelijk te maken.

Trajectbegeleiding om te screenen op koorts

De ideale manier om mensen via een camera te screenen op koorts is om ze door een traject te leiden. Dat kan bijvoorbeeld door een looppad uit te tekenen op de vloer. Het is daarbij natuurlijk vanzelfsprekend dat je de regels van social distancing respecteert.

Koortsdetectie met camera in de praktijk

Hoe werkt koortsdetectie met camera’s nu concreet? Wel, in het gezichtsveld van de camera staat een ‘referentiepersoon’. Dat is een regelbaar verwarmingselement dat dient als permanent ijkingspunt. Zo is een nauwkeurigheid tot 0,3 °C mogelijk.

Elke persoon die het uitgestippelde traject doorloopt, komt langs een centrale unit die de persoon scant. De beelden en temperatuur die de camera registreert, worden ook naar die unit gestuurd. Het resultaat? De lichaamstemperatuur wordt naast elk erkend gelaat afgebeeld.

Wijkt de geregistreerde lichaamstemperatuur af van de ingestelde norm? Dan zal de centrale unit een alarm geven en tonen welke persoon het alarm gegenereerd heeft. Zo kun je gemakkelijk die persoon aan een tweede manuele controle onderwerpen.

Wil je meer weten over koortsdetectie met een camera? Of wil je graag een opstelling op maat van je onderneming? Dan staat Goedbeveiligd.be voor je klaar. Neem gerust contact met ons op.