Toegangscontrole

 

Toegangscontrole met badge ter beveiliging tegen inbraak.

Toegangscontrole is een belangrijk punt dat vaak vergeten wordt bij de beveiliging van een woonst of gebouw. Het gebeurt wel vaker dat sommige bedrijven bepaalde deuren lang open laten staan, omdat ze continu gebruikt worden en het (te)veel moeite kost om steeds opnieuw de deur te openen. De toegangscontrole wordt vaak gecombineerd met camerabeveiliging, zodat u steeds kan kijken wie er op dat moment toegang wil verkrijgen tot het gebouw.

 

 

Waarom is toegangscontrole beter dan een klassieke sleutel?

Toegangscontrole ter beveiliging tegen inbraak.

Wat van de klassieke sleutel nog een minpunt maakt in de beveiliging van gebouwen of huizen, is het feit dat deze zeer gemakkelijk gekopieerd kunnen worden. Om niet te spreken van de extra kosten die het verlies van een sleutel met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld maar aan het vervangen van alle sloten in het gebouw.

Het voordeel van toegangscontrole is dat een verloren badge zeer simpel geblokkeerd kan worden. Zo kan de dief of vinder geen ongewenste toegang verkrijgen tot het gebouw en kan de poging tot gebruik van een verloren badge ook geregistreerd worden. Wanneer men deze toegangscontrole gebruikt in combinatie met camerabeveiliging, kan men mogelijke daders ook identificeren.

 

Manieren van toegangscontrole

Er zijn verschillende manieren van toegangscontrole mogelijk. De technologie gaat snel vooruit en zo zijn irisscanners en gezichtsherkenning niet veraf meer. Maar toch houden we momenteel nog vast aan de klassiekere vormen van toegangscontrole. Deze meer fysieke manieren zorgen voor de eerste stap in uw totale beveiliging zo worden mensen buiten gehouden die geen recht hebben om uw pand of huis te betreden. Deze manieren zullen we hieronder uitgebreider bespreken.

Toegangscontrolesystemen met codeklavier

De meest voorkomende manier van toegangscontrole is deze met een klavier. Dit klavier geeft de mogelijkheid om eigen persoonlijke code in te geven. Dit kunnen meerdere codes zijn voor verschillende personen of een enkele code die door iedereen gebruikt kan worden. De handigheid hiervan is dat er niet iets is dat verloren kan gaan. Zo is er niets fysiek en betalend dat verloren kan gaan door medewerkers. Zoals dit bij een badge of magneetkaart wel kan zijn. Ook is het regelmatig veranderen van de code geen grote opgave, hierdoor is de beveiliging steeds gegarandeerd.

Voordelen van toegangscontrole met klavier

 • regelmatig veranderen van code is simpel
 • Geen fysieke toegangskaart of badge die verloren kan gaan

Nadelen van toegangscontrole met klavier

 • Je bent aangewezen op de mensen die de code kennen. Je hebt geen toezicht op het feit of zij deze code verder vertellen of niet.

Toegangscontrolesystemen met magneetkaart

Bij een magneetkaart worden de gegevens bewaard op een magneetstrip. Deze gegevens worden op de kaart geschreven door een magneetkaartschrijver. Zo kan elke bevoegde persoon een magneetkaart krijgen met zijn eigen gegevens. Hier kan je dus ook mee zien wie er zich op dat moment in uw pand of huis bevindt. Zo heb je niet alleen toegangscontrole maar ook een overzicht van de aanwezige personen. Ook de duur en tijdstippen van het betreden en/of verlaten van het pand of huis kan zo bijgehouden worden.

Voordelen van toegangscontrole met magneetkaart

 • Magneetkaarten zijn goedkoop in aankoop
 • Makkelijk te vervangen en te blokkeren indien nodig
 • Gepersonaliseerd en je bent niet afhankelijk van de mensen die een eventuele code kennen.

Nadelen van toegangscontrole met magneetkaart

 • Magneetkaarten zijn zeer gevoelig voor slijtage.

Toegangscontrolesystemen met badge

Bij een badge gelden eigenlijk al dezelfde regels als bij toegangscontrole met een magneetkaart. Met het grote verschil dat de badge veel minder gevoelig is voor slijtage. Hierdoor gaan deze veel langer mee. Ook doordat een badge werkt met draadloze technologie is het zeer simpel om deze te wijzigen of te blokkeren.

Voordelen van toegangscontrole met magneetkaart

 • Zeer slijtvast
 • Makkelijk te vervangen en te blokkeren indien nodig
 • Gepersonaliseerd en je bent niet afhankelijk van de mensen die een eventuele code kennen.

Nadelen van toegangscontrole met magneetkaart

 • Het is duurder om een badge te vervangen dan een magneetkaart.

Reageren is niet mogelijk