Inbraakbeveiliging

Een alarmsysteem is bedoeld om een inbraak te voorkomen. Of om te voorzien dat tijdens een inbraak de daders worden afgeschrikt zodat ze wegvluchten. Het is dus zeer belangrijk dat ons alarmsysteem dit op een correcte wijze detecteert. Dit kunnen we doen met verschillende soorten sensoren. Welke sensoren je hiervoor gebruikt hangt af van situatie tot situatie. Dit wordt dus steeds op uw eigen wensen afgesteld.

Centrale

De centrale is het hart van uw alarmsysteem. Dit is waar alle bekabeling samenkomt en waar alle sensoren van stroom worden voorzien. De opstelling hiervan gebeurt meestal waar ook de elektriciteitskast staat. De stroom die voorzien wordt voor de centrale en alle sensoren komt in de eerste plaats uit het stroomnet. Maar indien dit zou uitvallen of kwaadwillig uitgeschakeld worden, dan is de centrale ook nog voorzien van een batterij die tot 48u kan meegaan. Zo blijft uw centrale en uw volledige alarm nog 48h actief zonder stroom.

Bediening

De bediening gebeurt nog altijd in de eerste plaats door een fysiek klavier. Dit bedieningspaneel van uw alarmsysteem plaatsen wij altijd op een makkelijk bereikbaar en centraal punt in uw huis. Het inschakelen van het alarm kan gebeuren met 1 knop, terwijl het uitschakelen altijd moet gebeuren met een 4 of 6 cijferige code.

De technologische vooruitgang zorgt er wel voor dat we vaker ook de bediening kunnen doen met een App. Zo kun je het alarm inschakelen of uitschakelen wanneer je zelf niet thuis bent of je het vergeten bent bij het vertrekken uit huis.

Detectie

Het detecteren van een indringer gebeurt met behulp van verschillende sensoren. Deze sensoren zullen pas echt effectief zijn wanneer zij samen gebruikt worden. De keuze maken voor 1 type sensor is nooit aan te raden.

PIR-Sensor

Een PIR -sensor is een Passieve InfraRood-sensor. Deze sensor detecteert warmte. Wanneer het alarm is ingeschakeld en er verschijnt warmte in een kamer waar geen warmte zou moeten zijn. Dan zal deze sensor het alarm activeren. Deze sensor kan dus best niet voorzien worden in een kamer met een kachel of haard.

DUAL - Sensor

Een dual-sensor is een combinatie van een PIR-sensor en een Radar-sensor. De radar sensor stuurt continu impulsen uit en deze weerkaatsen op alle objecten in de kamer. De tijd waarop de impulsen terugkeren worden opgeslagen. Wanneer dit zou wijzigen detecteerd de sensor dus eigenlijk een veranderend object in de kamer. Dit zal het alarm doen afgaan.

PET-sensor

De PET-sensor is een sensor die speciaal voorzien is voor mensen met een huisdier. Deze sensor zal enkel geactiveerd worden wanneer er een dier of mens van meer dan 25 kg zich voortbeweegt door de kamer. Zo kan uw huisdier nog ongestoord rondlopen in huis wanneer uw alarm staat ingeschakeld.

Magneetsensoren

Magneetsensoren worden bevestigd aan deuren en/of ramen. Wanneer het magneetcontact van de sensoren wordt verbroken gaat het alarm af. Zo kan er geen deur of raam ongewenst geopend worden zonder dat u hiervan op de hoogte wordt gesteld.

Glasbreuksensoren

Glasbreuksensoren zijn eigenlijk microfoons die het geluid van glasbreuk opvangen. Wanneer zij zulk geluid ontvangen zullen zij het alarmsysteem in werking doen treden. Zo is dit een goede aanvulling voor wanneer men een magneetsensor wil ontwijken.

Rook-, water-, CO2-sensoren,...

Deze sensoren worden vaak apart voorzien. Maar ze kunnen moeiteloos geïmplementeerd worden in uw alarminstallatie. Dit heeft een groot voordeel aangezien deze continu van stroom worden voorzien door het alarmsysteem. Zo hoeft u geen afzonderlijke batterijen te voorzien en worden deze mee gecontroleerd bij een onderhoud. Ook krijgt u via de meldkamer een melding wanneer één van deze sensoren geactiveerd worden.

Paniekknop

Een paniekknop is een fysieke knop die meestal voorzien wordt in de slaapkamer. Deze fysieke knop is voor wanneer je zelf iets waarneemt dat niet opgevangen wordt of werd door je alarminstallatie. Een druk op deze knop schakelt het alarm in en kan voor een rechtstreekse melding zorgen aan de politie.

 

Melding

Wanneer een sensor geactiveerd wordt is het belangrijk dat er een melding wordt gemaakt van een inbraak. Deze melding dient niet alleen om jou of de politie te verwittigen maar ook om de inbreker af te schrikken zodat hij zonder buit de woning of het pand verlaat. Deze meldingen kunnen gemaakt worden op de volgende manieren:

Buitensirene

De buitensirene maakt bij het afgaan een geluid van 120db in combinatie met een fel flitslicht. De bedoeling van de buitensirene is om iedereen in de omgeving te verwittigen dat er iets aan de hand is. De opbouw van de buitensirene is zo dat men deze niet kan saboteren. De ingebouwde batterij zorgt ervoor dat deze ook zonder stroom kan werken. Ook de plaatsing van de buitensirene op een zichtbare plaats zorgt voor een afschrik-effect op mogelijke inbrekers.

Binnensirene

De sirene binnen is een essentieel onderdeel van uw alarmsysteem. Het waarschuwt niet alleen uzelf. Maar het heeft ook een ontzettend hoog afschrikeffect op de inbrekers. Desondanks dat de buitensirene een signaal geeft dat 120db is, zal dit binnen misschien bijna niet te horen zijn. Daarom is de combinatie van de 2 sirenes een ideale opstelling.

Telefonische melding

Een telefonische melding van een alarm kan op 2 manieren gebeuren. Zo kan de melding gestuurd worden naar uw eigen ingegeven telefoonnummer. Waarna u zelf alles verder afhandeld. De tweede en beste manier is dat de telefonische melding naar een meldkamer gestuurd wordt. Dit wordt verzorgd door een bedrijf dat uw alarm verder gaat afhandelen. Zo kan u met dit bedrijf afspreken wat zij moeten doen bij een bepaald soort alarm. Ook houden zij bij wanneer de stroom uitvalt en zij melden dit ook aan u. Zo weet u steeds wat er met uw alarminstallatie gebeurt. Bij het rook- en brandalarm zal ook rechtstreeks de brandweer worden verwittigd.

De samenwerking met een meldkamer is de beste manier om de correcte opvolging van uw alarmsysteem te voorzien.

 

Reageren is niet mogelijk